Internetoví krejčí

(oblek ze Šanghaje, tašky z pneumatiky)

Z toho také vychází absurdní divadlo – rezonuje logickou nesmyslnost a tím rozumovou nepochopitelnost toho, v čem žijeme…

Chtěl jsem začít od Adama, ale video jsem nenašel, snad se tohle taky hodí. Místo videa-Adama si zkuste vybavit Brodského, jak požaduje ve vyhlášeném salonu to “nejdražší”, a vězte, že dnes už u krejčího nemusíte klepat bankovkami o dřevo. Přesto si od Adama ještě něco vypůjčím…

I když jsou dnes k dostání šaty nejrůznějších konfekčních značek, stojí stále za to nechat si oblek ušít. Šít oblek je totiž něco víc, než si ho “jen” koupit. Každý ručně šitý je totiž originál. Jen oblek na míru je skutečně “váš”, protože dobrý krejčí ručně šitému obleku vtiskne pečeť vaší osobnosti. A nic naplat – v určitých kruzích nebo situacích mít ručně šitý oblek stále ještě patří k dobrému tónu.

Začátek je za námi, takže pryč od Adama. Společnost Indochino nabízí službu  (takřka) nevídanou. Na svých stránkách vystavuje sadu obleků, blazerů, košil a doplňků, které vám krejčí v Šanghaji střihnou na míru. Pro perfektně padnoucí oblek tedy stačí založit si profil, oměřit se podle návodu na všech myslitelných a nemyslitelných koutech těla, vybrat si některý z obleků v cenových relacích od 200 do 450 dolarů, objednat si vzorník, zkontrolovat a objednat oblek podle profilu. Nevím jak vy, ale tuhle službu prostě musím vyzkoušet. Alternativou je švédská Suitopia.

Červenou nití mého blogu se pomalu ale jistě stávají tašky, moje stará známá bolest. Ani nebudu popisovat, co nevedlo ke koupi (resp. co vedlo k nekoupi) té poslední… Každopádně svět tašek je nekonečný. V sobotu jsem se odpíchl od starých známých Freitag a trochu jsem si osvěžil své znalosti. Klíč k úspěchu Freitagu tkvěl (ve své době) v recyklaci, která ještě nebyla tolik v módě, a v “DIY” (D for design;)) přístupu. Proto vynechávám všechny Vuittony, Goly, Asoly nebo Kenneth Cole, kterými jsem se prohrabával, a vrátím se k recyklaci a DIY.

Recyklovaných tašek se vyrábí opravdu hodně, ať už se jedná o tašky z utrhávátek od plechovek, obalů na rýži nebo filmových billboardů. Vyberte si. Mě nejvíc zaujala taška z pneumatiky od Alchemy Goods – Haversack.

Pokud hledáte tašku, jejíž design si můžete sami přizpůsobit, podívejte se na R.E.Load Bags a především Timbuk2 s velmi jednoduchým a intuitivním nástrojem pro “design” (který je ale velmi limitovaný a týká se prakticky jen barev, materiálů a přídavných kapes, podobně jako u RELoad).

Tags: , ,

One Response to “Internetoví krejčí”

  1. dados Says:
    May 4th, 2011 at 10:46 am

    Ako to dopadlo s tým oblekom od Indochino/Suitopia? oplatí sa od nich kúpiť oblek?

    Ak budeš taký dobrý tak mi napíš odpoveď na mail.

Leave a Reply