Srpen

Konec 60tých let byl výjimečným obdobím v moderní historii. Ve stínu studené války a té horké ve Vietnamu se zvedly vlny “obrody” a odporu po celém světě. Čínští studenti mávali rudými knížkami a v rámci “kulturní revoluce” zpřeházeli pod vedením velkého Maa životy milionů jednotlivců a nakonec i svoje. Západoevropští studentští radikálové překvapili razancí svých protestů tehdejší vlády. V USA povolala vláda národní gardu k zásahu proti studentům demonstrujícím proti válce ve Vietnamu. A v malém sovětském satelitu se schylovalo k pokusu o nastolení lidštějšího režimu. Po NDR a Maďarsku jsme tím satelitem na jaře 68 byli my.

Sen netrval dlouho a invaze armád Varšavské smlouvy v noci z 20. na 21. srpna připravila Česku velmi nepříjemné probuzení. Přestože se “Pražské jaro” značně idealizuje, a i přes všechnu pachuť, která po něm zůstala, bychom na něj neměli zapomínat, stejně jako na jednotlivce, kteří se na něm podíleli. Svět o hrdiny nemá nouzi – můžou jimi být třeba muž s nákupními taškami, který zastavil tanky na Náměstí nebeského klidu, osm protestantů na Rudém náměstí, německý pilot, který s ultralehkým letadlem na tomtéž místě přistál, ruský pilot, který uletěl sovětské armádě s Migem 21, nebo polský profesor, který se na protest proti okupaci československa upálil. Česko nouzi trochu má. Přesto bychom měli pamatovat na Josefa Koudelku, který pobíhal s fotoaparátem mezi tanky a fotografie propašoval na západ, na Františka Kriegela, který odmítl jako jediný z čelních představitelů ČSSR podepsat moskevský protokol, na Jany Palacha a Zajíce…

K čtyřicátému výročí této události se váže řada akcí a událostí. ČT připravuje speciální program, Český rozhlas vydal dosud nezveřejněné nahrávky a připravil webové stránky i speciální vysílání událostí z 68, iDnes publikovala dosud neuveřejněné fotografie čtenářů z okupace Prahy, Aktuálně pokrylo okupaci Brna. Respekt přinesl původní reportáž o výše zmíněné osmičce protestantů z Rudého náměstí a Koudelka vydal svoji knihu fotografií z srpna 68. Je důležité si tyto věci projít a pamatovat. Je důležité se nad nimi zamyslet a je důležité přemýšlet, jak byste se zachovali vy.

 

Až si na tuhle otázku odpovíte, zamyslete se nad tím, co jste udělali pro Gruzii, proč jste proti radaru nebo co děláte proti olympijským hrám v Číně.

PS: Fotografie pochází z výše zmiňovaných zdrojů a především fotoarchiv ČT stojí za pozornost.

Tags: , , ,

2 Responses to “Srpen”

  1. czina Says:
    August 20th, 2008 at 5:16 pm

    ten archív ČT je moc zajímavá věc. dík za typ.

  2. ahasver Says:
    September 1st, 2008 at 9:36 am

    np ;)

Leave a Reply