Skálovo putování

(z Bžochova domu, přes Ples Tlustých a les Bles zase zpátky)

Čtvrteční návštěva divadla Minor se nejen díky konzumaci Lipa a všudypřítomnosti duševních vrstevníků změnila na rychlý návrat do dětství. Svůj podíl na tom určitě mělo i Skálovo “Velké Putování Vlase a Brady“, na které jsme se do Minoru koneckonců vypravili.

František Skála svůj původní komiks převedl na jeviště Minoru celkem skromně a komorně. Jak vlastně taky jinak v divadle pro 250 lidí. Přesto jsem i já v představení našel chvilky, kdy jsem se zmohl na pouhé “ách” a nechal se zlákat pozlátkem laciných efektů, světýlek a loutek.

Příběh, který je vystavěn podobně jako klasické putovací fantasy, které znáte třeba od Tolkiena, se s blížícím se koncem víc a víc pouští za hranici jakékoli reality a pravděpodobnosti. Představení, v němž kromě herců vystupují i loutky ve dvou velikostech, vás ale natolik vtáhne, že nakonec stejně jako já několikrát pocítíte touhu napovídat hlavním hrdinům, bojíte se Zmarlena a čekáte s napětím, jak všechno dopadne. Pak Skálovi rádi zbaštíte i koně měnící se na motorky, nesmyslné zrady a úklady, pády a vítězství.

Pokud někdy zatoužíte vychutnat si vynikající vizuální zážitek a zároveň rádi popustíte uzdu svému vážnému já a ochotně se na dvě hodiny proměníte na malé dítě, určitě na Vlase a Bradu běžte. Nebudete litovat.

Kreditek za fotky patří divadlu Minor.

Tags: , , ,

2 Responses to “Skálovo putování”

  1. czina Says:
    March 16th, 2008 at 10:50 pm

    to je fajn, že se ti to líbilo.
    já jsem to ještě neviděla, ale mezi divadelníky se “putování” považuje spíš za nepovedený kousek. je pravda, že ze začátku na tom pracoval skála, ale pak celou práci předal svému synovi a ten to prý spíš packal než cokoli jiného. technikáři v minoru se šprajcli a odmítli kvůli jednomu představení převěšovat světla, tak to je nasvícený (prý) špatně a vůbec… režírovala to apolena vynohradniková, od které všichni čekají zázraky, protože je autorkou slavného tracyho tigra divadla nablízko, ale ona je přitom jenom slabá dáma, režisérka a od dob tigra dělá jenom pohádkový průměr a vážné divadlo pro dospělé jí už vůbec nejde… no nic

    nebudu kazit zážitek.
    vždycky mě zarazí, jak moc odlišné může být vnímání laika a profesionála… nebo jen, pokud neznáš pozadí věci…

    ovšem sama se na ten kus těším.

  2. ahasver Says:
    March 17th, 2008 at 7:49 am

    mě to zase utvrzuje v názoru, že backgroundový znalosti jsou na hovno ;) člověk se má umět nechat okouzlit a všichni lidé, co se mnou byli, okouzleni byli. jít tam dopředu vypruzenej nebo natěšenej je naprd. takhle jsem měl skvělej zážitek umocněnej prostředím, okolnostma (především těma z francouzský provenience) a i divadlem.

    kdekterá ceněná šílená soudobost, aktuální a na výši, by mě lehce znudila (ale to už víme:))

Leave a Reply