Odkud se bevou?

(updatováno)

Brzy to budou tři roky, co společnost Sony zahájila jednu ze svých nejúspěšnějších reklamních kampaní. V reklamách na televizory Sony Bravia zkombinovala možnosti internetu a nápaditého minifilmu. Společně s televizní reklamou, ve které skáčou barevné hopíky ulicemi San Franciska, uvedla Sony vlastní webovou stránku této reklamy, prodlouženou verzi, “film o filmu” a rozhovor s interpretem hlavní písně, José Gonzálezem. Všechny komponenty zafungovaly přesně tak, jak měly, a virová epidemie byla na světě. Hopsakoule dlouho okupovaly blogy, emailové schránky i diskusní fóra.

Podobný postup Sony vyzkoušela ještě dvakrát. Přestože se k dalším dílům série vázala vždy velká očekávání, jejich naplnění nebylo jednoznačné. U explozí barev ve skotském Glasgow šlo jen těžce vychutnat vykleštěnou verzi určenou pro televizní obrazovky. Přesto – prodloužená sedmdesátivteřinová verze byla opět skvělá.

Králíci, poslední ze série reklam pro Sony Bravia, se proslavili již dlouho před svým uvedením. Internet tehdy plnily fotografie barevných králíků v centru New Yorku a všichni od Sony čekali další “trhák”. Po uvedení reklamy ale původní zájem utichl i přes technicky skvělé zpracování.

Nyní se Sony pokouší navázat na úspěch této série znovu. Tentokrát ve prospěch svých fotoaparátů pod heslem “images like no other” (původní reklamy Sony Bravia končily sloganem “colors like no other”). V Sony Foam City se jednoho dne vyvalí do ulic obrovské množství pěny podobné té, jakou produkuje váš oblíbený mycí prostředek – nebo i ten běžný. Shodou okolností u té nádhery asistují i kameramani Sony a velké množství lidí s fotoaparáty. Jak by se vám v Sony Foam City líbilo, posuďte sami.

PS: Hudba, kterou José González hraje v první reklamě, je cover verzí písně Heartbeats od švédské kapely The Knife. Můj last.fm by (nebýt jeho víkendového výpadku) nejvíc o tomto víkendu zaměstnával jejich Silent Shout.

Update 1: Zapomněl jsem zmínit důležitou věc, na kterou jsem myslel celou dobu psaní. Totiž, že José tu má 22. dubna koncert. No, asi už to nestihnete, ale kdyby přece jen…

Update 2: Dostalo se mi udivených reakcí, co že prý to je za nadpis. Takže pro neznalé – nadpis odkazuje na legendární českou “pěnovou” reklamu na Jar. Nenašel jsem ji na youtube, ale třeba budete mít víc štěstí

Tags: , ,

Leave a Reply