Jak zapomněli na disketu

(Všechno nejlepší)

Když jsem nedávno čekal pod koněm (tedy pod tím Černého), všiml jsem si výlohy starého copycentra. To se pyšnilo zpracováním formátů ZIP a JAZ. S nostalgií jsem si vzpomněl na první ZIP mechaniku, kterou jsem viděl, na ten zázrak techniky a neuvěřitelných 100 MB dat k přenosu. JAZ jsem snad ani nikdy na vlastní oči neviděl. Tyhle “zázraky” se ale svým využitím nemohou měřit se svou obyčejnější sestřičkou, 3,5palcovou disketou.

Moji rodiče si minulý týden koupili počítač. Nový, nižší střední třída, v řetězci elektroprodejen. S disketovou mechanikou. Nebudu se ptát proč tam byla, ale stejně by mě zajímalo, kolik lidí dnes disketu využívá. Já ji využil naposledy zhruba před pěti lety. Před celými deseti lety se Steve Jobs, strůjce zázraku jménem Apple (iMac, iPod, cokoliv chcete), rozhodl pustit do prodeje první iMac bez disketové mechaniky. Počítač tehdy koncipoval pro internetovou generaci (odtud iMac) a ta diskety, jak víme z dneška, nepotřebuje. Podobně jako u Centre Pompidou kolovaly vtipy o zapomenutém lešení, vtipkovalo se i o zapomenuté disketové mechanice u iMacu.

Leckdo si tehdy mohl myslet, že Jobs je blázen. Opak se ukázal být pravdou. Přestože Jobs silně omezil skupinu uživatelů, etabloval sebe i svou společnost jako vizionáře internetového věku. Díky jejich vizionářství a díky svému skvělému designu se iMac výrazným písmem zapsal do dějin nejen počítačových technologií. Takže všechno nejlepší…

To jsou šatky kó-či-čí

V Paříži jsme taky trochu nakupovali (opravdu trochu – bůhvíproč mají obchody v neděli často zavřeno a já ji měl bůhvíproč naplánovanou jako nakupovací den). Nejlepší, největší, nejkrásnější atakdále koupě byly kalhoty z malé výstavy designérských kousků pod záštitou a střechou švýcarského kulturního institutu. Přivezl jsem si sebou krásný kočičkový pohled s internetovou adresou a proto dnes můžu šířit slávu značky li-lei u sebe na blogu.

 

Dorazila ke mně pozvánka na využívání služeb online editačních aplikací sdružených na stránkách Aviary, o kterých jsem tu nedávno psal. Pokud někdo má zájem podílet se na testování beta verzí a prohlédnout si budoucnost internetu, napište mi do komentářů, disponuji dalšími pozvánkami.

Tags: , , , , ,

One Response to “Jak zapomněli na disketu”

  1. starenka Says:
    May 24th, 2008 at 12:43 am

    ad zapomenuta disketa: Pokud jsi necetl, doporucuju knizku iWoz… v cestine k sehanani treba tu…
    http://pragma.cz/index.php?page=addcart&id_ware=803

Leave a Reply