… a budeme si dělat vlastní věci. Klipy, chápeš…

(+ iPhone sucks)

!! upozornění!! Následující post a jeho nadpisy obsahují četné narážky na cizí tvorbu (ostatně jako obvykle). Pokud čemukoliv nerozumíte, znamená to, a) že jsem špatný vypravěč; b) že máte jiné kulturní zázemí. Prozatím to sveďme vždy na druhou možnost, děkuji za pochopení

Včera jsem se vydal na procházku YouTubem, vyzbrojen (pivem a četbou klasiků) jmény mých oblíbenců a pomůckami jako “view by rating”. Samozřejmě, že moje toulky odstartoval Spike Jonze, autor jednoho z nejlepších konceptů v historii hudebních videoklipů. Sabotage od Beastie Boys je klip, který znám od Spikea nejdéle, vždycky mě potěší a zvedne mi náladu. Dál se k videoklipům od trojice Jonze, Cunningham a Gondry nebudu (vědomě) vracet, ale vy určitě prolinkujte obsahy DVD s youtube. Doporučuji zejména Elektrobank od Chemiků nebo Drop od Pharcyde.

V prvním roce boomu YouTube, 2.0, nás všech a Terry Naomi, uděloval YouTube ceny za klipy a v anketě se umístila i kapela OK Go. Dodneška mě jejich klip nepřestal fascinovat – svojí jednoduchostí, promyšleností, efektivitou. Kolik znáte tak zábavných klipů za tak málo peněz? Kolik znáte starejch chlapíků, kteří se naučí tuhle střelenou choreografii, aby ji zahráli na jeden zátah? Kolik znáte klipů natočených na jeden statický záběr?

OK, jeden další znám. Je od Benna Benassiho k jeho “Satisfaction”. Určitě se podívejte na jeho stránky pro necenzurovanou verzi klipu “Who’s Your Daddy?”

V první verzi tohoto postu jsem zapomněl na můj takřka každodenní ranní budíček. Klip k Deceptacon od Le Tigre by tady ale chybět určitě neměl.

Nakonec, především pro mužskou část obecenstva (je nějaká?), všeshrnující klip k albu Different Tastes of Honey od Tosky. Kdyby to někdo promíchal s She Woolf Daydreaming od Kid Loca, tak to bude nejvíc sexy klip, co existuje (guaranteed!)

A slíbený bonus v podobě špatného, špatného iPhonu. David Lynch osobně vám vysvětlí, proč filmy na mobilu prostě NE.

Update: Nemohl jsem odolat a musím sem přidat ještě ultrapozitivní klip “na jeden zátah” od Feist – One Two Three Four. Po shlédnutí klipu na Mushaboom a It’s All So Quiet od Björk jsem začal přemýšlet o tom, že se naučím tancovat. Nebo alespoň stepovat…

Tags: , , ,

Leave a Reply