Férový dorobotky

(aneb po čem srdce moje touží)

Brazilsko-argentinská antagonie je asi dobře známa. Jednou mi někdo vyprávěl vtip, který prý koluje Brazílií

Jde chlápek po pláži a potká žebráka. Hodí mu drobný a zeptá se, jak se daří. Jak jinak, žebrák si stěžuje a odříkává…
Žena mě vykopla z bytu, rakovinu mám, syn mi umřel, z práce mě vyhodili…
Páni, druhej chlápek na to, to je dost hrozný.
No, ale to neni to nejhorší, pokračuje žebrák, já jsem ještě ke všemu Argentinec.

Každopádně, bydlím na druhé straně zeměkoule a tak mě podobné nesváry ani trochu netrápí. Mám poměrně pozitivní vztah k Brazílii i Argentině i přes všechny jejich neduhy. Za ty, co si budeme povídat, neseme sami určitý díl odpovědnosti. Protože se k naší odpovědnosti vůči světu neumíme dobře postavit, vymysleli marketingoví chytrolíni v neziskových organizacích i komerčních společnostech (mimo jiné) “fair trade“.

Hodně neobratně se vrátím na začátek a Brazílii a Argentinu propojím s fair tradem. Jak? Pěšky…

Veja je francouzská firma, která boty kompletně vyrábí v severní části Brazílie (to je ta chudá část s indiány a černochy, ta jižní je bohatší než Německo) a zaručuje dělníkům při výrobě podmínky srovnatelné s evropskými podle duchu fair trade. Kromě toho používá bio bavlnu i kůži, i když jejich využití pro mě zůstává i nadále sporné. Pařížská návrhářka Christine Phung loni navrhla pro Veju kolekci bot, z nichž pochází i obrázek výše – koukněte i na její další kreace.

Druhými zástupci fairtradového baťobyznysu jsou boty TOMS. Jednoduché boty argentinských “starousedlíků” se i nadále produkují v Argentině a ke klasickému fair trade přístupu přidávají třešinku na dortu. Za každý zakoupený pár bot věnuje firma jeden pár bot dětem z chudých rodin v Argentině a jižní Africe. Loni takhle TOMS rozdal 60000 párů bot.

Ani jedna ze značek není v Česku bohužel zastoupena, Veju jsem objevil v Paříži, TOMS online. Moje přítelkyně letí do Paříže ve čtvrtek a přibalím jí do kufru metr. Vám i sobě hodně štěstí při nákupu bot bez vyzkoušení;)

Tags: , , ,

One Response to “Férový dorobotky”

  1. janina Says:
    June 20th, 2008 at 7:37 pm

    ty boty jsou fakt desny. sorry. muselo to ven uz

Leave a Reply